Barvy do obývacího pokoje: jaké odstíny jsou vhodné a kterým se vyhnout?

Málokdo má povědomí o tom, jaké barvy do obývacího pokoje vybrat a kterým se naopak vyhnout, pokud se zde chceme cítit dobře. Při plánování nové výmalby se totiž většina lidí ohlíží na svůj vkus, nikoli na to, jak na nás dané barvy působí a jestli jsou vhodné do daného interiéru. Poradíme vám, jaké jsou vhodné barvy do obývacího pokoje, ať při výběru nesáhnete vedle.

Oranžová

Oranžová v nás dokáže vyvolat pocit radosti. Spojujeme si ji s pocity tepla a bohatství. Oranžová barva nám může dodat energii, povzbudit naše aktivity a myšlení. Působí proti špatné náladě, proto je vhodná pro výmalbu obýváku.

Žlutá

Podobně jako oranžová i žlutá barva je spojována s veselostí a dobrou náladou. Je to barva slunce, proto od ní očekáváme příval energie. Navozuje pocit harmonie a celkové spokojenosti, působí pozitivním dojmem a podporuje naši paměť. Nebojte se obývací pokoj sladit do žlutého odstínu.

Šedá

I šedá barva je vhodná pro malování pokoje a to nejen obývacího, ale klidně i ložnice. Je to odstín, který v nás evokuje pocit nadčasovosti a nenucené elegance.  V obývacím pokoji u vás doma se šedá barva jistě bude báječně vyjímat.

Fialová

Pokud jde o fialovou, není řeč o barvě, která by se v domácnostech vyskytovala příliš často a možná je to škoda. Fialová barva je spojovaná s mocí a bohatstvím. Je elegantní a noblesní, v kombinaci třeba se zlatou působí až luxusním dojmem.

Malířství Praha

Jaké barvy vybrat do obývacího pokoje?

Jaké barvy do obývacího pokoje nevybírat?

Výše zmíněné barvy a jejich sytější i jemnější odstíny jsou vhodné pro výmalbu obývacího pokoje. Pokud na ně vsadíte, rozhodně nic nezkazíte a spíše naopak dodáte svému obýváku šmrnc. Nyní se podíváme na barvy, které se do obýváku příliš nehodí a uplatnění najdou jinde v domácnosti.

Patří sem například zelená, která je barvou uklidňující. Společně s modrou, která působí studeně, se mnohem více hodí do ložnice. Ale pozor – příliš temná modrá může vyvolat deprese. Pozor si dejte i na černou, která sice může působit elegantně, ale rozhodně se to s ní nesmí přehánět.