Budete malovat? Aneb tipy a triky na to, co je třeba udělat před malováním

Začali jste si ve své hlavě pohrávat s myšlenkou, že by si váš byt či dům zasloužil nově vymalovat? Jenže samotnému malování se vyhýbáte, nechce se vám do něj a ani nevíte, jak na to? Žádný strach. Vytvořili jsme pro vás podrobný návod, se kterým se pro vás malování stane něčím naprosto jednoduchým.

Jednou z prvních věcí, které byste si měli zapamatovat, je fakt, že i příprava před malováním je důležitá. Možná stejně tak moc jako malování samotné. Bez pořádné přípravy se pro vás malování stane nepříjemnou záležitostí plnou barvy všude kolem vás – i tam, kde ji nechcete. Výsledkem pořádné důkladné přípravy budou stropy i stěny s pěkným a rovnoměrným nátěrem, byt či dům bude uklizený mnohem rychleji než bez přípravy, ale také získáte něco nového.

V případě, že plánujete malování více pokojů, malujte je postupně, jeden po druhém. Nikdy nemalujte více než dvě místnosti současně. Všechen nábytek z těchto pokojů přesuňte jinam, abyste od barvy neočisťovali i ten. A jaké další tipy na malování pokojů pro vás máme?

Kanceláře Praha

Vše si pořádně připravte

Ještě před tím, než se pustíte do malování samotného, si místnost na malování důkladně připravte. Díky tomu vám odpadně mnoho starostí s následným úklidem. Ze všeho nejdříve vystěhujte z pokoje nábytek, případně jej sestěhujte doprostřed pokoje. Poté vezměte folie a zakryjte s nimi jak nábytek, tak i podlahu. Folie můžete připevnit například za pomoci krepové izolepy. Na ně potom naskládejte kusy kartonu, aby se vám folie nelepila na boty. Nezapomeňte zalepit zásuvky, vypínače, svítidla, lišty u podlahy, zárubně a další drobnosti.

Malujte na správný podklad

Nikdy se neberte do ruky váleček s barvou a nepouštějte se rovnou do výmalby. Ze všeho nejdříve oškrabejte starší vrstvy výmalby, vyrovnejte nerovnosti od lepidel, vytahejte hřebíčky a dírky po nich vyplňte. Stěny poté natřete penetračním nátěrem, který zajistí, že bude výmalba dobře držet. Nikdy na stěnách nenechávejte nerovnosti a odlupující se omítku, při malování by se odlepovala ze stěny, ale přichytila by se vám k válečku. To, zda podklad drží, můžete zjistit tak, že uděláte nožem na stěně rýhy ve tvaru mřížky. Pokud bude podklad opadávat, je třeba starý nátěr ještě seškrabat. Zkusit můžete i test za pomoci krepové pásky. Nalepte ji na stěnu, pokud s sebou vezme i podklad (omítku), je třeba škrabat.

Ve chvíli, kdy máte stěny oškrabané, můžete na stěnu nanést penetraci. Ta stěny zpevní a vytvoří rovnoměrně savý podklad, kde se barva bez potíží nanese rovnoměrně. Poté čekejte na další den, až vše pořádně proschne. Další den můžete začít malovat. Malujte s válečkem, hory a špatně dostupná místa pak malujte malířskou štětkou.