Jak na perfektní vymalování chodby

Malířství Macek

Chodba je nejdůležitější částí vašeho bytu. Je totiž místností, kterou návštěvy vidí jako první. Dopřejte jí moderní vzhled a luxusně vymalované stěny. Víme, jak správně vymalovat chodbu.

Mějte krásnou chodbu i předsíň

Chodba je vstupní místností do vašeho bytu. První dojem udělá na návštěvníky ten největší dojem. Udělejte ze své chodby reprezentativní část domu, která o vás řekne víc, než slova. Jak vymalovat chodbu, aby vypadala moderně, svěže, elegantně a hlavně reprezentativně?

 

Co si pro malování chodby pořídit

Malování interiéru nemusí být věda, pokud máte k dispozici kvalitní váleček, štětce, malířskou fólii a pásku. To jsou hlavní pomocníci, bez kterých se při malování zkrátka neobejdete. Máte-li na stěnách dřevěné prvky, pak se samozřejmě neobejdete ani bez plavecké křídy. Ta se používá proto, aby na dřevě vznikl dokonale hladký povrch, vhodný pro výmalbu.

Výběr vhodné barvy

Nákup vhodné barvy do chodby je klíčový. Chodba je nejvíce namáhanou částí bytu, hlavně tehdy, máte-li doma děti nebo domácí mazlíčky. Při nákupu barvy počítejte s rezervou, může se stát, že budete vlivem mechanického poškození zdi barvu v budoucnu potřebovat. Barvu vybírejte ideálně omyvatelnou a otěru-vzdornou.

Perfektně vymalovaná chodba

Chodba je vstupní branou do vašeho bytu. Zdi by zde proto měly být v perfektním stavu. Dříve, než se pustíte do samotné výmalby, věnujte pozornost prasklinám, dírkám, poničeným rohům a nerovnostem. Všechny tyto vady na kráse je nutné opravit. K tomu skvěle poslouží tmel na zdi. Pokud je zeď ve špatném stavu, doporučujeme provést penetraci a následně zeď celou vyštukovat.

Puchýřky na obkladu

Samotné malování už je potom to nejmenší. Při malování pozor na puchýřky, které se mohou objevit po nanesení barvy. Objevují se primárně na dřevě a jejich příčinou je vlhkost a vzlínající pára, případě odpařující se pryskyřice. Jestliže se vám na nátěru objeví puchýřky, barvu seškrábejte a vše důkladně vysušte. Poté naneste novou, slabší vrstvu barvy.

Odlupování barvy

Některé interiérové barvy se mohou začít po nanesení odlupovat. Důvodem je nepřilnutí barvy k podkladu. Hlavní příčinou bývá příliš hladký podklad. Barva se na něm zvedá a odpadává. Nejčastější problém nastává při natírání nové barvy na neopracovanou plochu se starým nátěrem. Před nanesením barvy doporučujeme oškrábat starou barvu a použít penetraci.

Zvrásnění povrchu

Aby nedošlo k nechtěnému zvrásnění povrchu, doporučujeme počkat mezi aplikacemi jednotlivých vrstev barvy dostatečně dlouhou dobu. Tato doba je uvedená na obalu každé barvy. Pokud novou vrstvu barvy naneseme na ještě mokrý povrch, může dojít ke zvrásnění celé výmalby. V tomto případě nezbude nic jiného, než barvu zbrousit a nanést novou.

Co dělat s mastnotou na zdi

Fleky od oleje a jiné mastnoty nás mohou trápit nejen v kuchyni, ale také na chodbě. Často nečistoty na zeď přenesou domácí mazlíčci, kteří oklepáním nechtěně postříkají okolní zdi. V takovém případě doporučujeme zbavit zeď mastnoty omytím saponátem nebo použitím speciálních přípravků pro odstranění mastnoty. Po důkladném vyschnutí povrchu můžete začít s nanášením barvy.

Proč si pozvat na pomoc profesionály

Malování chodby je náročný proces, který zvládne jen zkušený malíř. Pokud chcete mít svou vstupní chodbu reprezentativní, doporučujeme objednat služby profi malířů pokojů. Svěřte malování chodby nám. Zeď perfektně připravíme na výmalbu. K malování používáme jen profi malířské náčiní a používáme ověřené interiérové barvy. Pomůžeme vám vybrat vhodný odstín z našeho vzorníku barev. Objednejte si malování chodby na klíč a my se postaráme o to, aby vaše zdi byly nádherně hladké a krásné po dlouhou dobu.