Jak vybrat vhodnou barvu pro výmalbu ložnice?

Velký vliv na hodnotný spánek má kromě kvalitní matrace i barva, kterou je prostor, ve kterém spíte, vymalován. Ložnice by měla být natřená jemnými, tlumenými barvami, abychom tím přispěli k celkovému zklidnění organismu před zaslouženým odpočinkem.

V tomto článku bychom vám rádi předali své nasbírané zkušenosti a poradili, jaké barvy se k vymalování ložnice doporučují, a zároveň zmínili ty, které by naopak mohly přinést více škody než užitku. Společně se vás pokusíme zbavit neklidného spánku a vykouzlit příjemné prostředí, ve kterém se vám bude usínat jedna radost.

Malířství Macek

V ložnici volte raději tlumené barvy.

RELAXAČNÍ BARVY

Již podle názvu jste mohli poznat, že s těmito barvami rozhodně vedle nešlápnete. V současné době je velmi oblíbená světle šedá barva, nejenom, že působí relaxačně a blahodárně na naše tělo, kromě toho se dá vkusně sladit s různými bytovými doplňky všech barev i tvarů. Na zdi skvěle vypadá i v doplnění jiné barvy, třeba světle oranžové. Nemusíte se striktně držet při zemi a místnost vymalovat pouze jednou barvou. Klidný účinek na mysl má i modrá barva, která imituje poklidné šumění mořských vln, čímž dochází ke zklidnění srdečního pulsu a snížení rytmu dýchání. Stejně tak blahodárně působí i světle zelená symbolizující přírodu, žlutá a jemně růžová.

TEPLÉ ODSTÍNY

Teplé odstíny se pro výmalbu ložnice příliš nedoporučují, jejich přítomnost v nás totiž může vyvolávat smíšené, většinou ne příliš žádané, pocity, místo toho, aby vyvolávaly kvalitní spánek. Doporučujeme s nimi tedy spíše šetřit a když už, tak je použít pouze jako doplňkové barvy k nějakým mírnějším odstínům. Řeč je o barvách jako tmavě modrá, ta může způsobit až vyvolání deprese, protože evokuje pocit nekonečnosti. Dalšími nevhodnými zástupci jsou výrazně fialová, červená (ačkoliv je to barva vášně) a sytě šedá. Pokud pokoji nechcete dodat ponurnou až depresivní náladu, tak berte obloukem i černou barvu. Teplé odstíny krásně vyniknou na ložnicových doplňcích, kterými jsou lampičky, květináče nebo polštářky.

ZAJÍMAVOST NA ZÁVĚR

Podle průzkumu společnosti LittleWoods se partneři nejčastěji milují v ložnicích, které jsou vymalované purpurovou barvou. Nejenom tedy, že výmalba prostoru může ovlivnit kvalitu vašeho spánku, ale dokonce i úroveň milostného života.

Pokud jstepo přečtení článku došli k závěru, že by vaše ložnice zasloužila vymalovat, neváhejte se na nás obrátit. Náš tým odborníků vám rád pomůže s výběrem ideální barvy a samozřejmě i s jejím následným nánosem.