Jak vymalovat strop?

Malování bytu jako takové nemusí být žádná věda. Tedy až do chvíle, kdy se na řadu nepřihlásí i neoblíbený stop. Právě stropy jsou tím, co spoustu lidí odrazuje od výmalby svépomocí. Pokud jste se však rozhodli, že se nevzdáte – a vymalujete i strop, následujte naše rady. V případě, že byste si to přeci jen rozmysleli, můžete využít našich služeb.

Malování svépomocí nebo s pomocí profesionála? Obě tyto varianty mají svoje pro i proti. Kvalifikovaní malíři mají léta zkušeností, jsou rychlejší, nezanechají za sebou takový nepořádek jako někdo, kdo maluje párkrát za život. Na druhou stranu, pokud máte čas, může se malování stát i příjemným relaxem. Sami si určíte, kdy budete malovat, nebudete muset čekat na termín a příjezd někoho dalšího. Pokud jste se rozhodli, že svoje bydlení vymalujete sami, můžete postupovat podle našeho návodu, který jsme si pro vás připravili.

Pokoje důkladně připravte

Pokoj, ve kterém budete malovat, byste měli nejideálněji vyklidit. Pokud však máte v místnosti i nábytek, se kterým se do jiného pokoje nedostanete, dostaňte jej doprostřed pokoje a důkladně jej i s podlahou přikryjte igelitem. Na igelit na podlaze pak dejte i kartony, aby se vám igelit nelepil na boty. Zásuvky, vypínače, lišty, ale i okenní rámy oblepte malířkou papírovou páskou. Okna jako taková můžete také přikrýt igelitem, to samé platí u dveří, pokud je nevysadíte z pantů.

Zkontrolujte stav stropu

V případě, že se pouštíte do malování staršího domu, měli byste zkontrolovat stav stěn i stropů. U starších domů dochází velmi často k olupování omítky, nemluvě o tom, že na stěnách může být i několik starých vrstev barvy, které by mohly dělat potíže. Proto vše co nejdůkladněji oškrabejte. Stěny oškrabejte všechny, u stropů pouze tam, kde se omítka olupuje. Případné nerovnosti můžete zakrýt štukem či sádrou.

S čím strop malovat?

V případě, že jste se rozhodl vymalovat i strop, bude se vám hodit váleček s teleskopickou tyčí, díky které budete moct malovat ze stoje na zemi, jinak si budete muset vzít na pomoc štafle. Před tím, než se pustíte do malování, nechte váleček změknout a zvláčnit. Toho dosáhnete tak, že jej na několik hodin ponoříte do vody. Aby nedocházelo k velkému okapávání barvy při malování dolů, váleček po ponoření do barvy důkladně vymáčkněte přes mřížku, váleček tak zbavíte přebytečné barvy a zůstane na něm jen to, co opravdu využijete.

Kdy malovat?

Stropy jsou tím prvním, co byste měli začít malovat. Pokud plánujete malování ve větším rozsahu, bude nejlepší, pokud začnete ráno. Kromě denního světla, při kterém se vám bude lépe pracovat, bude větší šance, že barva do večera zaschne. Po vymalování větrejte, což také významně ovlivní rychlost schnutí barvy.

Malířství Praha

Nabízíme svoje služby v oblasti malířství.

Jak postupovat při výmalbě?

Malování začínáme u oken a v rozích jako takových. V těchto místech budeme muset kromě válečku používat také štětku, se kterou se dostaneme i na hůře přístupné místa, navíc s ní budeme malovat i detaily. V případě, že budete mít strop v jiné barvě než stěny, tak si hrany oblepte malířskou páskou. Poté přichází na řadu výmalba velkých ploch. Snažte se o to, abyste svoji práci nepřerušovali a nedocházelo tak ke vzniku šmouh. Dále se snažte malovat jedním směrem. Před nanášením druhé vrstvy nechte předchozí vrstvu dobře vyschnout. Platí, že druhý nátěr provádíme kolmo k nátěru prvnímu.

S jakými barvami bychom měli pracovat?

V případě, že máte vysoké stropy a chcete je opticky snížit, můžete využívat i tmavších barev, které to dokážou. Naopak u nízkých stropů vsázejte na světlé barvy, ideálně pak bílou. U stropů malujeme zejména s matnými barvami, barvy v lesku volíme raději jinam.