Kdy je nejlepší čas pro malování bytu? My to víme!

Správné naplánování a načasování může být pro klidné a úspěšné malování bytu naprosto zásadní. Pokud zvolíte špatné období, můžete se následně potýkat se spoustou komplikací a průtahů, zatímco vám stejně tak může zavařit i špatná příprava. Dnes se zaměříme především na to, jaký čas je na malování bytu nejlepší.

malování bytu

Během jakého ročního období je malování bytu jednodušší?

Rovnou začneme od dvojice extrémnějších období, které u nás jsou. Léto i zima nejsou při malování úplně vhodné. Rozhodně pokud máte na starosti novostavbu, tak zde při letní sezoně dostává přednost vše, co je třeba dělat v teple. Malování či podlahy tak zůstávají až na zimní sezonu.

V případě, kdy nestavíte nový dům, ale již máte dům či byt zařízený, se snažte naopak naplánovat malování do období podzimu, ideálně jara. Důvod je naprosto jednoduchý: po tato období je poměrně stabilně vyšší vlhkost vzduchu, příjemné teploty a lepší proudění. Díky tomu vám bude malba schnout mnohem rychleji. Zatímco v létě by mohla přesychat a tvořit bublinky, tak v zimě naopak může schnout i celé dny.

Vymezte si dostatek času a materiálu

Pokud chcete opravdu kvalitní malbu, tak počítejte s tím, že malování bytu není na jednu nebo dvě vrstvy „a hotovo“. Dvojnásob to platí, pokud děláte bílou malbu na špinavý či barevný podklad. Dvě až tři vrstvy jsou považovány jako naprostý základ pro stabilní barvu napříč místností.

Jakmile ale uplyne dostatečná doba, stěna je na pohmat suchá a vidíte stále stíny či fleky, je potřeba tato místa retušovat. Pokud již máte dvě či tři vrstvy, tak se nemusíte zabývat další celoplošnou vrstvou. Dokončit lze pouze hledáním těchto slabších míst a jejich přebarvením další vrstvou. Snažte se zde ale co nejkvalitněji při malování bytu rozprostřít barvu. Nesmí zde zůstat jakýkoliv vyhrazený přechod barev!