Malujete dětský pokoj? Poradíme s výběrem barev

Rozhodli jste se dětem vymalovat dětský pokoj a přemýšlíte je, jaké barvy jsou zrovna do tohoto interiéru vhodné? Pokud si nevíte rady, rádi vám s výběrem vhodných barviček poradíme.

Dětský pokoj je bránou do hravého světa

Určitě se shodneme na tom, že dětský pokojíček je vlastně takovým hravým a veselým rájem. S tímto vědomím je potřeba přistupovat nejen k jeho zařízení, ale také výmalbě. Barvy mají nemalý vliv na naši psychiku, u dětí to platí dvojnásobně.

Už dávno neplatí, že by při otázce, jak vymalovat dětský pokoj, hrálo hlavní roli pohlaví dítěte. Už se nespoléháme na to, že kluci mají rádi modrou a holky za s růžovou. Tohle zastaralé pravidlo je dávno pasé a v dětském pokoji se tak mohou objevovat i další zajímavé odstíny.

Malířství Praha

V dětském pokoji je prostor pro fantazii.

Pastelové barvy jsou trendy

A to nejen v dětském pokoji, ale i jinde v domácnosti. Především u dětí si ale tyhle pastelové barvičky získávají opravdu velkou oblibu, protože jsou jemné a příjemné. Holčičkám se může líbit třeba broskvová nebo žlutá, kluky zaujme fialová nebo zelená.

Výraznější nebo tlumené tóny?

Pokud řešíte otázku, jak vymalovat dětský pokoj, možná si pohráváte s myšlenkou, jestli je lepší vsadit na výraznější, nebo naopak tlumenější odstíny. Je potřeba si uvědomit, že dětský pokojíček slouží nejen k hraní, ale také k odpočinku. Pokud se nemůžete rozhodnout, jestli vsadit na výrazné nebo tlumené tóny, vydejte se zlatou střední cestou – udělejte kompromis a barvy nakombinujte. Dvě stěny mohou být výraznější, dvě naopak tlumenější.

Jak konkrétní barvy působí na děti?

Již bylo zmíněno, že barvy ovlivňují naši psychiku. Děti jsou daleko citlivější nežli dospělí, proto na ně mohou mít barevné odstíny i dvojnásobný vliv. Do dětského pokoje se proto hodí třeba oranžová, která představuje jakýsi mezistupeň mezi červenou a žlutou. Je to barva příjemná, teplá a veselá, vyvolává pocit radosti. Žlutá barva je povzbuzující, působí veselé a navozuje pocit tepla. Ačkoli poutá pozornost, může unavovat oči.

Růžová barva se pojí k lásce, vsadíte-li na její jemnější a decentnější odstíny, bude působit uklidňujícím dojmem. Fialová je barva melancholická, na děti však může působit znepokojivě, proto se doporučuje v menším množství a světlejším provedení. Zelená naopak vyvolává pocit bezpečí a klidu. Je vhodná do dětského pokoje i proto, že pomáhá zlepšit čtení u dětí.