Techniky malování v interiéru a kterou zvolit

Malování interiéru již dávno není jen o obyčejném vymalování celého pokoje jednou barvou. Možností, jak svůj domov vymalovat, je spousta. Nejen že můžete experimentovat s barvami samotnými, ale i s technikou výmalby. A co všechno můžete ve svém interiéru vyčarovat?

Malování pokoje s obyčejným válečkem není tím jediným, co můžete se svými stěnami vykouzlit. Právě naopak. Technik, které mohou zdobit váš byt či dům je mnohem víc. Víte, které to jsou?

Malujeme se šablonou

Jde o velmi jednoduchý, přesto efektivní způsob malování. O čem je řeč? O malování s pomocí šablon. K výmalbě vám stačí barva a speciální šablona, s pomocí které nanesete na stěny požadovaný vzor. Malování se šablonou je velmi podobné výmalbě metodou „válečkování“, která byla oblíbená v minulém století.

Tupování

Tupování můžete použít jak na hladké, tak i na strukturované stěny. Jako první stěnu normálně vymalujete, necháte uschnout a poté s houbičkou namočenou ve vodě, kterou vyždímáte a namočíte do barvy, budete tupovat po stěnách.

Malířství Praha

Antická zemina

Jedná se o techniku, která je podobná té, která se používala v době renesance. Technika spočívá v nanášení zeminy na hladký a mírně lesklý povrch. Tímto způsobem se dosahuje příjemného a luxusního vzhledu. Výmalba je ekologická, otěruvzdorná, ale také omyvatelná.

Harlekýn aneb kosočtverec

Vzor Harlekýn je v současnosti velmi oblíbeným. Jde o vzor, který vypadá luxusně, ale i hravě. Tento vzor se skládá z na sebe navazujících kosočtverců (diamantů). Podle toho, jakou barvu na vzor použijeme, se může hodit jak do dětského pokoje (klidně i několik živých barev), tak do ložnice (stříbrná či zlatá barva). I zde můžete malovat za pomoci šablon.

Benátský štuk

Benátský štuk funguje jako imitace mramoru. Jde o finální úpravu povrchu. Velkou výhodou této techniky je fakt, že se hodí i do vlhčích prostor. Na první pohled jde o techniku, která vypadá stejně jako mramor, ale bez spárů. Povrch není třeba nijak udržovat.

Proužky všude

Proužky byly oblíbené vždy a všude. Jde o vzor, který z módy nevychází téměř nikdy, je snadné jej vytvořit – a navíc, možností je opravdu mnoho. Můžete kombinovat různou šířku proužků, ale i nejrůznější barvy. Stačí, když takto vyzdobíte jednu stěnu a oživíte tak celý pokoj. Tenké pruhy jsou elegantnější, široké pruhy jsou více výrazné.

Encanto

Jde o techniku, jejímž výsledkem je stěna vypadající, jako by na sobě měla samet. Tato technika v sobě obsahuje jemný písek, který má metalický efekt – podle úhlu pohledu pak může stejné místo vypadat o něco jinak. Jde o techniku poměrně snadnou na aplikaci, stěny jsou snadno udržovatelné a odolné.

Puntíky nejen do dětského pokoje

Puntíky jsou velmi efektivním způsobem, jak vyzdobit svůj interiér bez práce trvající celý den. Puntíky zvládnete udělat s pomocí šablony, postačí vám ale i razítko ve tvaru puntíku. Barevné puntíky se hodí do dětského pokoje, v obývacím pokoji můžete kouzlit podle toho, co se hodí ke zbytku výmalby.

Marocký štuk

Marocký štuk je podobný jako benátský štuk, ale je odolnější, proto je vhodný i do koupelen či sprchových koutů.  Marocký štuk má luxusní vzhled, na konci je vyhlazován kamenem.