Jak se zbavit plísně na stěnách

Nastěhovali jste se do staršího domku a pustili jste se rovnou i do rekonstrukce, která zahrnovala výměnu starých a netěsnících oken za okna nová? Možná se vám podařilo snížit tepelné ztráty, dost možná vám ale v pokoji narostl podíl vlhkosti, což vedlo k tvorbě plísně na zdech. Nemusíte mít strach, i s plísní na stěnách se může bojovat. A my vám dnes řekneme, jak.

Proč plísně na zdech vznikají?

Každá plíseň, kterou doma najdete, vznikla s velkou pravděpodobností kvůli zvýšené vlhkosti. Za správných podmínek stačí i pouhých 10 % a plíseň může začít růst. Stěny pokryté plísní pak nejen že špatně vypadají, ale jsou také zdraví nebezpečné. Nejvíce pak pro alergiky a astmatiky.

Kde se můžeme s plísní setkat nejčastěji?

Nejčastěji se s plísněmi setkáváme tam, kde je vlhko. Nejčastěji se jedná o stěny tam, kde je vlhké zdivo, dále pak v místech, kde jsou tepelné mosty a podchlazené dutiny. Velmi často se s nimi můžeme setkat i mezi kachličkami v koupelně a na toaletě, tam, kde se těžce větrá (spíže, sklepy, vestavěné skříně). Velmi často se plísně nacházejí i na textilních podložkách v koupelně či na dřevu. Při likvidaci plísní nesmíme zapomínat na to, že plíseň není jen tam, kde je viditelná, svoje podhoubí má i hlouběji. Například u stěn nestačí zlikvidovat jen viditelnou část, podhoubí je až v omítce.

Jak předcházet vzniku plísní?

V případě, že máte novostavbu, je třeba používat kvalitní izolaci. Jen tak předejdete vzniku tepelných mostů, kvůli kterému dochází k vlhnutí obvodových stěn či k hromadění vlhkosti u podlah. V případě, že vás dům již dávno stojí, je třeba provést kvalitní tepelnou izolaci štítových zdí. Zvenku je třeba zdi zateplit polystyrenem a omítkou, zevnitř pak zdi obložit sádrokartonem či jinak. Důležitou prevencí je i pravidelné větrání (o kterém se více dozvíte níže), vynášení odpadků, odmrazování mrazáku atd.

Malířství Praha

Profesionální malířské práce od firmy malířství Praha

Jak plíseň odstranit?

V případě, že prevence nepomohla a vy se potýkáte s plísní v domácnosti, tak ze všeho nejdříve napadená místa dezinfikujte fungicidním přípravkem. U zdí je třeba je postříkat, podlahy a jiná zařízení omýt. Tyto přípravky se nechávají působit zhruba dvacet minut, poté se omyjí nebo nechají zaschnout. V případě, že postup nezabral, jej můžete zopakovat. Tam, kde je téměř jisté, že by se mohly časem plísně tvořit, je dobré tyto přípravky přidat přímo do nátěrů, omítek apod. Nyní přichází na řadu mechanické očištění plísní, to se provádí vždy a jen za mokra, aby nedošlo k rozprašování plísně. Toto odstranění děláme do co největší hloubky, abychom zničili podhoubí. U stěn je někdy třeba dostat se až na omítku.

Větrání je základem všeho

Pokud se chcete vyhnout vlhnutí domu, měli byste mít dům dostatečně vytápěný, ale i větraný. V případě, že jste na starém domě vyměnili okna za nové, mějte se na pozoru ještě více. Nová okna těsní více, což může vést ke zvyšování vlhkosti v domě. Že se něco děje, poznáte jako první právě na oknech. Velkou vlhkost můžete poznat ve chvíli, kdy se okna začnou rosit. Větrání by mělo být krátké, ale zato intenzivní.