Jak na nás působí barvy v interiéru?

Při rozhodování, jakou barvou si to doma vymalujete, byste se neměli řídit jen tím, jaká barva se vám líbí a jaká naopak ne. Možná si to neuvědomujete, nebo třeba nepřipouštíte, ale barvy na nás mají výrazný vliv. Některé mají tendenci uklidnit, jiné naopak vybízí ke kreativitě, další podněcují chuť k jídlu.

Barvy mají vliv na naši psychiku

Barvu, kterou vybereme k vymalování interiéru, vybírejte velmi pečlivě. Pamatujte, že barvy mají vliv na naši psychiku. Pokud vyberete špatně, nebo vsadíte na nevhodnou kombinaci, může dojít například ke snížení pracovního výkonu, poklesu energie nebo pocitům naštvanosti. Ano, tohle všechno barvy umí a s naší psychikou si kolikrát dokáží nepěkně pohrát.

Malířství Praha

Jak na nás působí jednotlivé barvy?

Záleží i na teplotě barev

Působí na nás nejen samotné barvy, ale rozdíly panují i mezi jejich teplotou – studené barvy působí jinak nežli barvy teplé, mají své specifické efekty a na ty je potřeba myslet, když vybíráte barvy do interiéru.

Mezi teplé barvy patří:

  • červená
  • oranžová
  • žlutá

Mezi studené barvy patří:

  • modrá
  • zelená
  • fialová

Jak působí jednotlivé barvy?

Možná jste při výběru barev k vám domů dali přednost svému vkusu a nyní si říkáte, jestli jste nesáhli vedle. Pojďme se tedy podívat, jak na nás působí jednotlivé barvy.

Červená je barva lásky, povzbuzuje energii, dodává nám pocit sebejistoty a sebekontroly. Žlutá je veselá, připomíná Slunce a přináší i jeho energii. Spojuje se s radostí a důvěrou. Modrá barva dodává pocit klidu a uvolnění, povzbuzuje náš organismus. Zelená je symbolem nového života, vyrovnává emoce, dokáže uklidnit. Bílá je synonymem čistoty a nevinnosti, je univerzální a vhodná kamkoli. Černá, byť se to nezdá, rozhodně není barvou smutku. Naopak! Je nabitá emocemi, může vyvolat vzdor nebo protest.