Jak renovovat staré zdi?

Zdědili jste staré stavení po babičce nebo jste si pořídili nádherný statek, který má však staré a neupravené také zdi?

neopadává a neloupe se. V případě, že přijdete na vlhkost, je před vámi velký kus cesty. Nejprve V takovém případě pravděpodobně nebude stačit koupit novou barvu a udělat jeden nátěr. Aby bylo vaše bydlení opravdu útulné a perfektní, bude potřeba udělat trochu více.

 

Malířství Praha

Jak na tom jsou zdi?

Nejprve je třeba si stěny podrobně prohlédnout. Jsou zdi opravdu všude zcela suché a původní omítky jsou v pořádku? Zkuste na zeď poklepat, jestli je třeba zjistit, odkud vlhkost pochází a pokusit se odstranit příčinu. Možná zcela chybí hydroizolace domu nebo je tu špatné větrání. Chybět mohou také dešťové svody. Je tedy dobré najít problém a odstranit ho. Poté zeď vysušit a odstranit veškeré vrstvy, které se loupají. Až nyní je možné začít s renovací omítky. Důležité je vybrat vhodný materiál.

 

Starou omítku na novou?

Pokud na tom není zeď zase tak špatně, můžete nanést novou omítku na starou. Není to nic zcela výjimečného. Někdy je totiž vhodnější zanechat původní omítku a tu jen lokálně spravit nebo na ni natáhnout novou omítku. Vždy je však potřeba se pořádně podívat, zda původní omítka na stěně opravdu drží a není vlhká nebo plesnivá.

 

Jestliže budou na stěně jen malá místa s nesoudržnou omítkou, odstraňte je a prověřte, zda je omítka rovná a hladká. Pokud ano, stačí natáhnout jen svrchní vrstvu omítky. Jestliže však není, bude nutné omítku vyrovnat jádrovou omítkou. Štuk přijde na řadu až později.

 

V každém případě bude nutné oškrábat starou malbu. Můžete to udělat špachtlí nebo bruskou s drátěným kartáčem. Počítejte však s tím, že je to opravdu pracné. Zvažte proto, zda tuto práci raději nepřenecháte odborníkům. Při škrábání by zeď v každém případě měla být navlhčená. Jedině tak se nepoškodí omítka. Navíc vám práce půjde také lépe.

 

Nezapomeňte na kontrolu rozvodů

Pokud renovujete starý dům, je po oškrábání také vhodná doba na úpravu elektrických rozvodů, ale také rozvodů vody nebo topení. A nezapomeňte si také rozmyslet, kam budete potřebovat přidat vypínače nebo zásuvky. Později byste jen narušovali novou omítku a malbu. Dobře si to proto rozmyslete. Není asi potřeba mít zásuvky v každém rohu, ale neměla by ani chybět tam, kde se může hodit. Zejména v kuchyni dobře přemýšlejte, kde bude konvice, kávovar, mikrovlnná trouba a kam zapojíte případné kuchyňské roboty.

 

Zdi nejsou rovné?

Pokud nejsou zdi rovné a vy je potřebujete pomocí omítky vyrovnat, můžete jádrovou omítku klidně nanášet ve více vrstvách. Vždy je však důležité každou vrstvu nechat dokonale zaschnout a po zaschnutí zdrsnit její povrch. Jedině tak nová vrstva omítky snáze přilne k podkladu. Poté je třeba všechny vrstvy nechat řádně vyschnout.

 

Až po zaschnutí můžete nanést takzvanou fajnovou omítku. Známá je také pod názvem štuková. Slouží jako podklad pro malbu. Pokud jsou zdi v dobrém stavu a nevyžadují žádné srovnání, můžete použít jen štukovou omítku. Ovšem pozor! Před nanesením štukové omítky na staré zdi se doporučuje je nejprve napenetrovat. Poté je třeba tento nátěr nechat zaschnout. Po zaschnutí můžete nanést štukovou omítku. Díky penetraci dosáhnete zpevnění a sjednocení nasákavosti podkladní omítky. Ideální je, pokud bude penetrace i štuk od jednoho výrobce.

 

Pomocník k fixování prasklin

Jestliže chcete, aby byla nová omítka dobře vyztužená, můžete použít perlinku. Jde o zpevňovací síť, která se používá pod finální štukovou omítku. Její využití je hlavně tam, kde jsou místa nejvíce namáhaná. Dává se tedy hlavně do rohů místností nebo k hranám dveří a oken. Využít ji však můžete kdekoliv v prostoru jakožto prevenci proti prasklinám. Perlinka se připevňuje na zeď pomocí lepidla, které se roztírá stejně jako omítka.

 

Připravenou zeď můžete vymalovat

Když máte kompletně opravenou a připravenou omítku, můžete se pustit do samotného nového nátěru. Doporučujeme vybrat opravdu kvalitní barvu. Staré stěny většinou vyžadují nátěry s vysokou paropropustností. Jedině taková barva totiž stěnám dovolí dýchat. Myslete však na to, že vyšší paropropustnost znamená nižší odolnost proti mokrému otěru. Při malování samozřejmě nezapomeňte ani na penetraci. Ta zpevní povrch a zvýší přilnavost barvy ke zdi. Vhodné je vybrat rovnou protiplísňovou penetraci.