Jak si poradit s plísní?

Potýkáte se v domácnosti s plísní? Kromě toho, že plíseň na stěnách nevypadá zrovna lákavě, může být důvodem celé řady zdravotních obtíží. Nevzhledné skvrny, nepříjemný zápach a také nebezpečné dopady na vaše zdraví. Chcete to riskovat, nebo naopak hledáte tipy, jak si s plísní poradit?

Jen větrat nestačí

Plísně se tvoří tam, kde je vlhko. Máte-li v pokoji vyšší vlhkost vzduchu, je zde větší riziko, že se tady plíseň objeví. Pomůže často a intenzivně větrat, ideálně udělat průvan tím, že otevřete okna ve vícero místnostech a necháte mezi nimi otevřené dveře. Někdy ale jen větrání bohužel nestačí.

Speciální nátěr může pomoci

Existují speciální protiplísňové nátěry, které se používají nejen ve starých budovách, ale i v novostavbách. Doporučují se zejména tam, kde se nepravidelně větrá, ale také v prostorách, kde se skladují potraviny nebo se připravují pokrmy.

Malířství Praha

Co pomůže na plíseň?

Šíření vlhka v místnosti

Jestli se plíseň někde v domácnosti objevuje více nežli jinde, je to koupelna. Tady je totiž ideální prostředí pro jejich vznik. Je tu teplo a také vlhko. Při sprchování nebo koupání zavírejte dveře, ať se vlhko zbytečně nešíří do dalších částí domácnosti. Po sprchování či koupeli důkladně vyvětrejte. Zvažte také protiplísňový nátěr, k jehož realizaci využijte specializovanou firmu.

Pozor na sušení prádla

Sušení prádla doma, což je záležitost, které se nevyhneme zejména v zimě, může být v mnoha domácnostech problém. Z prádla se totiž veškerá vlhkost nasákne do zdí, což pak může vyvolat vznik plísní a jejich nežádoucí šíření. Kdo má tu možnost, měl by zvážit pořízení sušičky, případně se snažit prádlo sušit venku nebo v sušárně.