Jak zbavit stěny a interiér zápachu od cigaret

Zápach od cigaret není nic příjemného. Obzvlášť v případě, že se nastěhujete někam, kde můžete s jistotou říci, že se tam kouřilo. Zápach ze stěn, nábytku, ale i dalšího vybavení vám pak dává jasně najevo, že se jej jen tak snadno nezbavíte. My ale víme, jak zbavit stěny zápachu od cigaret. A dnes je řekneme i vám.

V případě, že se v nějakém prostoru kouří opakovaně a dlouhodobě, stěny v tomto prostoru pach nasají a jen těžko se jej zbavuje. Pokud se jedná o váš byt a „zakouřili“ vám jej předchozí nájemci, jistě chcete byt očistit před tím, než jej nabídnete někomu dalšímu. Protože nikomu se nechce jít někam, kde se nedá dýchat. A jaké máme možnosti pro to, abychom se zbavili pachu ve svém interiéru?

Důkladně větrejte

Základem zbavení se pachu od cigaret je důkladné větrání. To vás mimo jiné zbaví jakéhokoliv zápachu. Pokud to počasí dovolí, otevřete dokořán a do průvanu všechna okna a nechte je tak co nejdéle, klidně i několik dní. Jestliže průvanu doma nedocílíte, můžete vzduch rozehnat i větrákem.

Jak na stěny, stropy a okna

Ze všeho nejdříve začněte okny, konkrétně záclonami a závěsy, v nichž se zápach drží. Důkladně je vyperte, pomoci vám může i čistírna, která se postará o to, aby dál nepáchly. Poté přichází na řadu mytí – mytí všeho. Začněte okny, pokračujte dveřmi, stropy, ale i stěnami. Dobrým pomocníkem je v tomto případě voda smíchaná s octem, přidat můžete i esenciální vonný olej, který vzduch, ale i zdi krásně provoní. Při mytí nanášejte rozumné množství vody, nikdy stěny nepromáčejte úplně, ne každý povrch (například tapeta) vlhkost snáší. Pokud ale budete i malovat, není co řešit.

Pokud stěny páchnou i po umytí, je třeba je oškrabat a znovu vymalovat. Cigaretový pach je s největší pravděpodobností v celém nátěru. Pokud nechcete škrabat, použijte izolační nátěr a až na něj výmalbu.

Malířsví Praha

Nabízíme malířské služby – malířství Praha

 

Co s textiliemi a doplňky

Jakákoliv textilie, kterou doma máte, nasákne cigaretovým kouřem. Koberečky, závěsy, pohovka, ale i rohožka. Všechny tyto textilie je potřeba důkladně vyčistit, pokud si tedy nechcete kupovat nové. Na textilie naneste jedlou sodu, nechte ji působit alespoň půl hodiny a poté vše vysajte. Tento postup lze opakovat i několikrát. V případě, že bude soda na vaše textilie krátká, můžete použít směs vody a octa.

Jak se postarat o podlahy

Podlahy umyjte vodou s octem a vonným olejem, nebo vytřete s přípravkem, který je určený pro mytí daného typu povrchu.

Nábytek můžete vyčistit také

Pokud chcete, aby vám nábytek přestal páchnout po cigaretách, nechte jej důkladně vyvětrat. Tím máme na mysli, abyste všechny skříně otevřeli, důkladně je vyvětrali, vytáhli zásuvky z komod a podobně. Do skříní můžete na pár dní vložit kávová zrna, nebo můžete vyzkoušet čištění osvědčeným octovým čistidlem.