Moderní techniky malování bytu

Klasická hladká bílá stěna v malování interiéru stále vede. Není divu. Je nadčasová, čistá, hodí se takřka ke všemu. Pokud se vám však z nějakého důvodu nezamlouvá, nemusíte u ní zůstávat. A dokonce se ve svém bytě nemusíte spokojit ani s jednobarevným nátěrem. Využít můžete samozřejmě válečků, které se vrací do módy, případně zdi ozvláštnit zajímavou tapetou. Nebo můžete být ještě odvážnější a využít některé z moderních technik malování stěn. Díky nevšedním technikám vnesete do interiéru jedinečnou atmosféru.

Malířství Praha

Šablony na malování

Jde v podstatě o jednu z nejjednodušších technik. Pustit se do ní můžete i v případě, že nemáte s malováním vůbec žádné zkušenosti. Malování za pomoci speciálních šablon je opravdu jednoduché. Nepotřebujete k tomu být vyučený malíř. Stačí si jen pořídit šablonu a mít chuť něco vytvořit. K tomu přidejte dávku trpělivosti. Více není třeba. Jestliže toužíte po malování s šablonami a necítíte se na to, můžete oslovit malíře pokojů, který má již s podobnou prací zkušenosti.

 

Tupování

Stejně jako malování pomocí šablon, i tupování pravděpodobně zvládnete sami. Tupování imituje vzhled přírodních materiálů. Hodí se například do ložnice nebo jiných obytných prostor. Ideální je však použít tuto metodu jen na část místnosti. V prvním kroku je potřeba místnost klasicky vymalovat válečkem. Poté je potřeba stěny nechat uschnout. V druhém kroku pak použijete houbu. Nejprve je třeba ji namočit ve vodě, vyždímat a poté namočit do barvy. A pak už jen tupujete. Jak? Tak dlouho dokud nebudete s výsledkem své práce spokojeni. Každá tupovaná stěna je tak zcela originální.

 

Antická zemina

Dekorační technika, která se nechala inspirovat renesancí ve Florencii. Jde o efektivní techniku, která spočívá v nanášení zeminy na hladký lesklý povrch. A výsledek? Zcela luxusní vzhled. Určitě vás potěší, že povrch je omyvatelný, prodyšný a navíc ekologický. Na trhu je velké množství antických zemin. Můžete si vybrat mezi různými barvami a texturami. Měli byste však vědět, že výmalba touto technikou je časově náročná. Pokud si věříte, můžete si na tento druh výmalby troufnout sami. Postup si však raději vyzkoušejte tak, kde to nebude tolik vidět. V případě, že si netroufáte, oslovte malíře, který již s antickou zeminou pracoval. Počítejte však s tím, že krása něco stojí.

 

Benátský štuk

Je libo imitaci mramoru? Interiér díky této exkluzivní technice prokoukne. A kde se vzal jeho název? Ano, již ve středověku. Kde jinde, než v Benátkách. Benátský štuk je opravdu luxusní úprava povrchů, která se hodí i do vlhkých prostor. Pokud je tato metoda opravdu kvalitně provedená, je k nerozeznání od pravého mramoru. Povrch je zcela bezúdržbový a vybírat můžete z mnoha barevných odstínů. Benátský štuk je paropropustný a prodyšný. Určitě vás potěší jeho nadčasový vzhled. Přestože jde o nádhernou dekorativní omítku, zvládne její nanášení i naprostý laik. Jestliže si však nevěříte nebo nemáte na malování čas, není ostuda domluvit se s malířem pokojů.

 

Dekorační technika Encanto

Chcete, aby stěny vašeho pokoje vypadaly jako samet? Pak volte Encanto. Je to efektní dekorační materiál, který díky kovovým barevným akcentům vytváří sametový povrch. Kovové akcenty mění lesk podle úhlu a intenzity světla. Encanto se nanáší po bílém nebo i barevném podkladu v různě směrově orientovaných tazích. Kombinací podkladové a vrchní barvy a směru tahů můžete vytvořit opravdu velké množství vzorů.  Technika není úplně jednoduchá, proto doporučujeme, abyste si na její vytvoření pozvali raději odborníka.

 

Zajímavé batikování

Líbí se vám stěny, které mají texturu? Pak můžete vyzkoušet i takzvané batikování. K němu budete potřebovat jen váleček, hadr a několik vrstev barev. Ideální je zvolit dva odstíny. Nejdříve použijete klasický váleček na malování a jednou barvou stěnu vymalujete. Poté přijde na řadu zmiňovaný hadr. A jaký hadr je ideální? V podstatě můžete použít jakoukoliv látku. Jestliže bude mít strukturu, bude obrazec na stěně zajímavější. Klidně použijte starou záclonu, krajku nebo třeba manšestr. Hadr stačí smotat a následně ho namočit do barvy. Přebytečnou barvu vymáčkněte a poté s hadrem rovnoměrně rolujte po zdi zespodu nahoru. Barvu je třeba roztírat rovnoměrně. Jedině tak nevzniknou místa, kde nátěr chybí nebo je ho tam naopak mnoho. Pokud se do malování chcete pustit sami, raději si vezměte někoho k ruce. Poproste partnera, děti nebo kamaráda.

 

Kreativní frontáž

Další zajímavou technikou je frontáž. Spočívá v tom, že po vymalování stěny počkáte až uschne a následně nanesete druhou vrstvu v jiném odstínu. Ještě morkou ji následně překryjete novinami, které přitlačíte. Poté je opatrně odejmete. Na stěně díky novinám vzniknou zajímavé efekty. Ty budou prolínat spodní a vrchní vrstvu. Nemáte noviny? Nevadí. Stejně vám může sloužit také potravinářská folie. Jestliže ji však použijete, musíte využít trochu jiný postup práce. V případě folie je totiž třeba počkat, až povrch trochu uschne a poté ji teprve sundat. Frontáž se nehodí k malování celého pokoje. Vhodná je pro zvýraznění jedné stěny.

 

Ať už si vyberete jakoukoliv metodu malování, nezapomeňte na to, že je důležité mít připravenou kvalitní barvu. Míchání barev a jejich odstínů přenechte ideálně těm, co tomu rozumí. Díky tomu budete mít odstín, jaký si představujete. A pokud si nejste jisti, zda vybranou techniku zvládnete, oslovte profesionálního malíře pokojů, který si jistě hravě poradí.