Tipy a triky pro dokonale vymalovaný interiér

I taková na první pohled obyčejná věc, jakou je malování, dokáže udělat s vaším domovem divy. V případě, že navíc víte, kde přidat světlejší barvy, a kde naopak hrají prim barvy tmavší, budete mít takový domov, který se vám nebude chtít nikdy opustit. Jaké tipy a triky pro dokonale vymalovaný interiér jsme si pro vás připravili?

Jak udělat, aby prostor působil tepleji či chladněji

Jakékoliv barvy, které na světě existují, se dělí zpravidla do tří základních skupin. A to na barvy neutrální, studené a teplé. Do neutrálních barev řadíme bílou, černou a šedou; mezi teplé barvy patří žlutá, hnědá, červená a oranžová; mezi studené pak fialová, zelená a modrá. V případě, že si svůj domov vymalujete neutrálními barvami, pocitová teplota v pokoji se nezmění. Jestliže ale zvolíte teplejší tóny, budete se v prostoru cítit mnohem příjemněji. V případě studených tónů se pak může pocitová teplota snížit.

Nic však není jen takto jednoduché, protože i studená barva může působit teple a teplá studeně. Vše závisí i na konkrétních odstínech každé z těchto barev. Některé odstíny žluté mohou působit chladně, jindy můžete najít takovou zelenou, která prostor hezky prohřeje. Ve spojení s barvou stropu a typem podlahy pak můžete vytvořit jak příjemné a vřelé prostředí, tak i chladnější prostor.

Mallířství Praha

Malířství Praha je tu pro Vás.

Jak prostor opticky zmenšit nebo zvětšit

V případě, že chcete prostor opticky zvětšit, vsázejte na bílou barvu. Dále pak můžete volit i jiné světlé barvy, optické zvětšení si skvěle rozumí i s chladnějšími tóny. V případě, že sjednotíte strop se stěnami, získáte další pocitové zvětšení navíc. Pokud chcete pokoj naopak opticky zmenšit, můžete si vybírat i ze sytějších a tmavších barev. V případě zvětšování a zmenšování interiéru platí, že teplé a syté barvy prostor opticky zmenší, zatímco ty studené jej zvětší.

Jak prostor opticky zúžit či rozšířit

V případě, že budete chtít prostor opticky rozšířit, je dobrou volbou spolehnout se na chladněji působící barvy. Prostor lze rozšířit i vodorovnými pruhy. V případě zúžení pak můžete aplikovat svislé pruhy, případně vymalovat dvě protilehlé stěny tmavší a sytější barvou než ostatní stěny.

Jak opticky snížit či zvýšit strop

V případě, že máte ve svém domu či bytu vysoké stropy, můžete jásat. Vysoké stropy nabízí spousty možností, kam patří například vestavěné patro na spaní. V případě, že takový stop chcete alespoň opticky snížit, měli byste jej vymalovat tmavší barvou, než je ta na stěnách. Pokud máte naopak nízké stropy, měli byste je vymalovat světleji než stěny.

Jak upoutat pozornost na nábytek či doplňky

Pokud chcete, aby stěny nehrály prim, ale naopak podtrhly působení nábytku, dekorace či jiného materiálu, měli byste zvolit zejména neutrální výmalbu, která se bude nacházet za předmětem, na který chcete upoutat pozornost. Jednoduchost, čistota, to vše podtrhne to, co budete chtít. Pokud chcete upoutat na tmavý nábytek, dejte za něj světlou výmalbu a naopak. Tmavá věc před tmavou stěnou nevynikne.

Jak skrýt nedostatky na první pohled

Ve spoustě domů můžeme přijít na nejrůznější nedokonalosti a nerovnosti. V takových případech musíme stěny buď opravit, nebo nenápadně zamaskovat. Zde může dobře sehrát svoji roli například hra s texturami, právě textury jsou schopny skrýt toho opravdu hodně.